Programjaink

DigIT-AGORA

PROJEKT TÁJÉKOZTATÓ ADATOK

 

 

Projekt címe:                     DigIT-AGORA-Okos város, okos közösségek          

Projektazonosító száma:   TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-02011

 

Kedvezményezett neve:    Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

                                        9700 Szombathely, Kossuth Lajos u. 1-3.

 

Konzorciumi partner:         AGORA Szombathelyi Kulturális Központ

                                        9700 Szombathely, Március 15. tér 5.

 

Projekt időtartama:           2021. 05.01. – 2023. 05.19.

 

Támogatás összege:         26 996 280 Ft (a támogatás mértéke 100%)

 

 

Projekt tartalma:

 

A projekt átfogó célja, hogy Szombathelyen a városszerte jelenleg is kihasználható és a CLLD által fejlesztésekkel érintett közösségi terek a közösségek számára a helyi identitást erősítő, vonzó, programokkal teli helyszínekké váljanak, adjanak lehetőséget a közösség számára, a fizikai térben való találkozásra. Ebben a lakosság és a helyi közreműködő szervezetek is aktív résztvevők és kezdeményezők legyenek, így biztosítva a beavatkozás fenntarthatóságát.

A konkrét célja a különböző célú civil, kulturális és közösségi szervezetek együttműködésével a városi közösségi terek programokkal való megtöltése, közös programok tervezése, egymást ösztönző folyamatok elindítása, támogatása. Továbbá ennek érdekében az intézményi, civil és gazdasági privát szereplők közti együttműködések generálása, újszerű programok létrehozása és ezekkel közösségi terek aktív működtetése.

 

A projekt szükségessége, előzményei

Fontos, hogy kezdeményezések is teret kapjanak, amelyek segítik megtölteni élettel a közösségi tereket, ezért a projekt keretében kiemelt szerep jut az ismeretterjesztésnek. A modern technológiák használata jelentősen befolyásolja mindennapjainkat. Részben segíti, megkönnyíti mindennapi életünket, másrészt viszont sok probléma forrása is, továbbá jelentős mértékben csökkenti a fizikai értelemben vett közösségi térbe járást. Sokszínű együttműködéssel és újszerű megoldásokkal tervezi a projekt elérni e kihívásokkal való szembenézést és a közösségi tereket kihasználva fizikailag is kimozdítani minél szélesebb rétegeket a tervezett programokkal.

 

A projekt által érintett célcsoport(ok)

A fejlesztés tervezetten Szombathely teljes lakossága számára nyitott, minden korosztályt érintő lehetőségekkel. A megvalósításba aktívan szükséges és tervezett bevonni a város különböző területeinek civil és aktív közösségi szervezeteit, intézményeit, valamint szakmai területeken közreműködő gazdálkodó szervezeteket.

 

Megvalósítandó tevékenységek

A felhívás 3.1.1 Önállóan támogatható tevékenységek pontja alapján:

1) Különböző célú civil, kulturális és közösségi szervezetek tevékenységeinek összehangolása, közös programok tervezése, szervezése az egymást ösztönző folyamatok elindítása, támogatása.

3) A civil kezdeményezések találkozásának generálása az intézményi, civil és gazdasági privát szereplők közt, nem csupán városi szinten, de a város térségében illetve a közeli határtérségekben aktív szervezetek bevonásával.

 

A projekt keretében megvalósuló szakmai programok

  • Köz-játék – Játszótéri közösségek című programelem: közösségi találkozók, interaktív játszóprogramok, a városrész civil egyesületeinek bemutatkozása, 5 alkalommal.
  • Interaktív tudomány című programelem: interaktív, ismeretterjesztő programok a gyermek és ifjúsági célcsoport részére, a természettudományok világának, a fizika, biológia, az evolúció, a környezetvédelem eredményeinek, aktuális kérdéseinek bemutatásával, 5 alkalommal.
  • DigItális ÉlményTér című programelem: demonstrációs, oktató és       kompetenciafejlesztő foglalkozások megvalósítása a 3D nyomtatás, a robotika, az „okosotthon” eszközeinek bemutatásával, gyermek és ifjúsági célcsoport részére, 35      alkalommal.
  • Digi-Lét-Kérdések című programelem: interaktív, work-shop jellegű, egymásra épülő programsorozat megvalósítása a digitális eszközök, megoldások és az „okosvilág” témakörben, aktívkorúak (41-65 év), és a 65 év felettiek számára, 10 alkalommal.
  • Fantasztikus mindennapok! című programelem: Smart City bemutató rendszer, kreatív alkotó műhely, mentorálás és rendhagyó órák megvalósítása, 20 alkalommal.
  • Okosnak lenni menő! című programelem: tematikus előadássorozat megvalósítása, a digitalizáció, az információs társadalom, a pályaválasztás témakörében, az ifjúsági korosztály, a fiatal felnőttek és az aktív korúak részére, 10 alkalommal.

 

 

 

Megvalósítás fő helyszíne:          AGORA Szombathelyi Kulturális Központ

                                                  9700 Szombathely, Március 15. tér 5.

 

 

Programnaptár
Következők
EMMI logó
NKA
AGORA PROJEKT
OTP simple pay new
DigIT-AGORA
Médiatanács Támogatási Program
Szombathely város címer
Savaria Nemzetközi Táncverseny honlap
SzombathelyPont
Europa Cinemas
Aszakkör
Art Mozi Egyesület
Menthol multimedia
Legvaszon
Mozi bárhol
Szombathely Foglalkoztatási Paktum
Pénzügyileg legstabilabb cégek tanúsítványa
TIOP-1. 2. 1/A-12/1 (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program)
TOP- 6.9.2-16 (Terület és Településfejlesztési Operatív program)
TOP-6.1.4-16  - Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés c. pályázati konstrukció
TOP-7.1.1-16-Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva c. pályázati konstrukció