Ízletes fánkok készültek az AGORA-MSH konyhájában, ahol kicsik és nagyok Geosits Judittól leshették el a fánksütés fortélyait. Mi is leteszteltük a rendkívül könnyű, kívül ropogós, könnyű tésztájú fánkot! ❤️Íme a recept:

Szalagos fánk

Hozzávalók 28-30 darabhoz:

1/2 kg liszt

2 dkg élesztő

5 dkg porcukor

5 dkg vaj

2 tojássárga

1 pohárka rum

késhegynyi só

kb.1/2 liter tej

1 liter olaj vagy 1 kg zsír a sütéshez

A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség, ahol dolgozunk, egyenletes meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen.

3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgát elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk.

Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb.1/2 órán át kelesztjük.

Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.

A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A zsiradék hőfokát próbafánk-darabbal próbáljuk ki. Ha túlforró a zsír, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos.

A megkelt fánk felsőrésze kerüljön a sütéskor alulra; egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.

Szűrőkanállal szedjük ki tiszta papirosra, s még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk. A lehullott széleket összegyúrjuk, újrakelesztve kiszaggatjuk és utoljára sütjük. Legszebben sül az olajban, ami kevésbé szívódik be a tésztába, így könnyebb is.

Jó sütést kívánunk!