Az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ 2021. november 2-5. között egy háromnapos dalszövegíró workshop alkalmával kívánja megszólítani a helyi zenei és slam poetry közösséget.
A koraesti találkozások helyszíne a Művelődési és Sportház, ahol az oldott, közvetlen, interaktív előadásokhoz és beszélgetésekhez, valamint a szellemi alkotómunkához is megfelelő és kellemes környezetet tudunk kialakítani.
A program célja a magyar dalkultúra támogatása és értéknövelése néhány hazai, népszerű, szakmai előadó közreműködésével.

Részletes program:

2021. november 2. 17:00 és 19:30
„Előidézhető-e az ihletett állapot és egyáltalán létezik-e olyan? Milyen érzelmi szélsőértékeket kell megélni ahhoz, hogy a tollhegyről valami formabontó ugorjon a papírra?” 
A szövegírás körülményeibe, az inspiráció témájába vezeti be a résztvevőket Bárány Bence és Mészáros Péter.
Péter országos slam poetry bajnok és a Slam Poetry Európa-bajnokság közönségdíjasa. Szabadidejében szomorú zenéket hallgat és animéket néz.
Bence pedig 2013 óta foglalkozik slammel, többszörös országos 2. helyezett, Slam Poetry EB közönségdíjas. Slam Poetry Győr-alapító, állandó host és szervező. 2017-ben gazdaságinformatika szakon végzett, grafikus és vállalkozó, a Vates (@vatesproject) társalapítója.
Közös workshopjuk egy közös barangolás, amin semmit sem muszáj megcsinálni, de mindent érdemes. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött foglalkozás során a gyakorlatok aktivizáló hatása miatt a befogadóképesség meghatározott és korlátozott, ezért igazodva az igényekhez dupla foglalkozást kívánunk megvalósítani a program során, az első 17:00 órai, a másodikat pedig 19:30 órai kezdettel.
A workshop várt eredménye, a résztvevők nyitottságának, alkotásvágyának fokozása, érzelmek kifejezésének fejlesztése. A magyar nyelv modern alkalmazásának megismerése és fejlesztése történik a gyakorlatok alatt, kortárs közegben.

2021. november 4. 17:30
Csorba Lóránt "Lóci", Fonogram-díjas zeneszerző-előadó. A Nagy-Szín-Padot 2017-ben megnyerő Lóci játszik frontembere, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, a Rossz versek és a Seveled c. filmek zeneszerzője. Portugál- és filmelmélet szakon végzett bölcsész, egy szál gitáros előadóként kezdte zenei pályafutását, majd 2014-ben alapította meg saját együttesét Lóci játszik néven.
„Azt senki nem tudja megmondani, hogyan kell JÓ Dalt írni, sőt, a nagybetűs IHLET nélkül nem is lehet. De azt, hogy hogyan kell EGY Dalt írni, azt nagyjából meg lehet tanulni. És ha gyakran írunk dalokat, szerintem ki fog gurulni a JÓ Dal is.
Ennek megfelelően négy részre bontjuk a foglalkozást, és olyan workshopot fogok tartani, amiben elmondom, szerintem hogy érdemes dalokat írni:
•            Elsőként bemutatom néhány saját dal keletkezéstörténetét („Dalt írni valójában egy létező számot rosszul leszedni?”), és példákon keresztül megmutatom a saját stratégiáimat
•            Utána elmondom, mit szoktam csinálni ha „bajba jutok”, azaz kell egy dal, de nem jön. Vagy nem nincs hozzá szöveg. Vagy még ötlet se nagyon.
•            Ezután a szövegírásról beszélünk egy kicsit, majd egy kis játékkal közösen fogunk alkotni egy dalszöveget…
•            … amit végül meg is zenésítünk, hogy bebizonyítsuk: tényleg mindenki tud dalt írni.”

2021. november 5. 18:00
„Az alkotó magányossága”
Szepesi Mátyás a Petőfi Zenei Díj 2019-es Év szövegírója, producer és Beck Zoltán, az Év Szövegírója díjjal kitüntetett énekes-gitáros, a 30Y zenekar alapítója, dalszerzője. A zenélés mellett a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Romológia Tanszéken dolgozik egyetemi adjunktusként, emellett a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója.
Workshopjuk során szakmai beszélgetésbe tudnak bekapcsolódni az érdeklődök.
Szepesi Mátyás moderálásával megtudhatjuk, a 30 Y frontemberéről, hogy alkot, milyen körülmények között készülnek dalai, dalszövegei.
A programelemben felszínre kerül, kinek mit jelent az ihlet, hogy inspirálódnak, hogy feszítenek rá zenét a szövegre vagy fordítva. A komoly szakmai témák mellett a szövegírással kapcsolatos “legendák” is fókuszpontba kerülnek, minthogy például kell-e szenvedni az alkotáshoz, könnyebb-e éjszaka írni, mint nappal. A beszélgetés egyszerre lesz tanulságos és szórakoztató.
A program során az érdeklődők kedvenc zenészeiket egy kicsit más szerepben is megismerhetik, betekintést nyernek munkájuk hátterébe.

A workshopokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött a varga.anna@agora-savaria.hu címen.
Az alkalmak nem épülnek egymásra, nem kötelező a mindegyiken való részvétel, ezért a regisztráció során kérjük a pontos időpont megjelölését.
(A programváltoztatás jogát fenntartjuk)