//dev.itworx.hu.IROKEZCOLLECTION.HU

 

Igor és Ivan Buharov kiállítása

 

 

megnyitó:                    2019. június 15. (szombat), 19.00 BLOOMSDAY

                                                                                     

helyszín:           Új Irokéz Galéria, Szombathely, Rákóczi F. u. 12. (Szombathelyi Képtár, bejárat a Rákóczi F. utca felőli vaskapun)

 

megnyitó után:            Gentry Sultan koncert a Zsinagóga Udvarban

 

megtekinthető:      2019. június 16-tól július 13-ig, kedd-péntek: 14.00-17.00,

szombat: 10.00-15.00 (vasárnap, hétfő: szünnap) valamint  2019. június 22-én (Múzeumok éjszakája) 18.00 – 23.00 óra között, amelyen belül 22 órakor tárlatvezetés is várja a látogatókat.

 

Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) legújabb kiállításán a művészduó 2018-ban a gráci Steirischer Herbst-re készített multimediális installációjának az Irokéz Galéria terére alkalmazott változata látható. A filmes és installatív elemekkel berendezett environment, amely a szerzőpáros most készülő nagyjátékfilmje előtanulmányának is tekinthető, a Buharov-filmek esztétikáját, álomszerű, szürrealista-dadaista narratíváját és képi világát idézi.

 

A szerzőpáros korábbi műveiben megrajzolt ember- és társadalomkép kerül ezúttal is a fókuszba. Már előző, nagy sikert aratott egész estés filmjük, Az itt élő lelkek nagy része is az egyén kríziséről beszélt egy olyan világban, ahol egy megfoghatatlan, de átható erejű hatalom az elnyomás és a megfigyelés eszközével paralizálja az embereket. A Buharovék által e krízisre javasolt válasz az anarchizmus, az ellenállás és a kódolt kommunikáció. A szisztémák tarthatatlanságát és a kommunikáció lehetetlenségét hangsúlyozza a töredékességre, követhetetlenségre építő, egyszerre metaforikus és ironikus-szatirikus filmnyelv is, amely együttműködésük kezdeteitől jellemzi a szerzőpáros mozgóképes alkotásait.

 

A jelenlegi kiállítás tematikus egységét egyfajta pszichedelikus természetközelség adja, a bemutatott rövidfilmek alig kibogozható történeteiben alakuló, növényekkel ápolt bensőséges, öko-erotikus kapcsolat és a növényi világgal való egyesülés formájában. A Spirituális polgári engedetlenség kiállításon megjelenő művek egy olyan világot tárnak elénk, ahol a növények mintha láthatatlan kommunikációs hálóba lennének kötve, amely az utolsó menekülési lehetőség nem csupán a kódolt információközvetítésre, hanem az ember saját létének autentikus megragadására is a poszt-antropocén világban. A természet felé való fordulás itt nem bukolikus, magától értetődő és naiv, hanem adott esetben a tudatmódosító-szerek, a varázslat vagy a mágia szökésvonalain keresztül lehetséges. Igor és Ivan Buharov kiállítása ezekből a fogalmakból, de a fogalmiság elől is menekülve épül fel. A falra és szekrénybe vetített filmek, lightboxok és rituális installációk együtteséből komponált environmentet totális műként állítják a nézők elé, amely – Buharovék nagyjátékfilmjeihez hasonlóan – a megszokottól eltérő befogadói magatartásra ösztönzi nézőjét.

 

Igor Buharov (Szilágyi Kornél, 1971) és Ivan Buharov (Hevesi Nándor, 1974) a kilencvenes évek óta készítenek együtt kísérleti rövidfilmeket, filmeket, animációkat, dokumentum- és nagyjátékfilmeket. Műveikkel szerepeltek a 2010-ben Murciában megrendezett Manifesta 8-on, a zürichi Shedhalleban, a berlini Künstlerhaus Bethanienben, a bukaresti MNAC-ban és a brnoi Moravská Galerie-ben. Csoportos kiállítások keretében Magyarországon is bemutatkoztak már mérvadó intézményekben úgymint a Magyar Nemzeti Galéria, a debreceni MODEM, a Trafó Galéria, a Paksi Képtár és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet. Filmográfiájuk közül komplexitásával kiemelkedik legutóbbi nagyjátékfilmjük Az itt élő lelkek nagy része, amely a Kormányeltörésben, a Lassú Tükör, A másik ember iránti féltés diadala című egész estés alkotásaik sorába illeszkedik. Filmjeik számos fesztiválszereplést és díjat tudhatnak magukénak.

 

támogatók: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, AGORA Szombathelyi Kulturális és Központ, Szombathelyi Képtár, acb Galéria, Artistix