„Herendimenzió”

 

 

A dimenzió a latin „kimér” (dimētior) igéből ered, szokásos magyar fordításai: méretkiterjedés. Azonban sokkal többet is jelent/het ennél, nem véletlen került a köztudatba a negyedik dimenzió, az alternatív dimenziók, és az ötödik dimenzió fogalma is. Nem minden racionális, sőt! Ha csak racionálisan gondolkodunk, pont az élet megfoghatatlan szépségeiről és érzéseiről maradunk le. Nem definiálható a szépség, a lélek, a szerelem, s a legtöbb érzés sem. Ahogy a Herendi Porcelán sem! Ezért is lett kiállításunk címe Herendimenzió, egy új dimenzió…

 

Ismertek a tények! A Herendi Porcelánmanufaktúrát 1826-ban Stingl Vince alapította. Fischer Mór 1839-ben átvette az irányítását, és felvirágoztatta. Számos világkiállítási siker következett, császárok, királyok és a nemesség kedvelt porcelánja lett a Herendi. Átélte a történelmi kríziseket, és mára a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált. Tizenhatezer fehér formájával és négyezer különböző mintájával a legnagyobb termékválasztékot tudja kínálni. Nyereséges vállalkozásként működik, közel 800 munkavállalót foglalkoztat, termékfejlesztése kiemelkedő, a világ minden lakott kontinensén, közel 60 országban jelen van, luxusmárka, Hungarikum, a Magyar Örökség része.

 

De mi van a tényeken túl? Mi van a Herendimenzióban? Nem megfogható a szeretet, amely minden egyes alkotásunkba bele van zárva, minden egyes tárgyunk egyedi, sosem ugyanolyan. Mert kezek érintik Herenden a porcelántárgyakat készítésük során az alapanyag első érintésétől az utolsó ecsetsimításig. Csakis kezek! Értő, több generáció szaktudását őrző kezek. A szépség továbbá, mert a Herendi festők elképesztő tudása, minden egyes tárgyunkat vitathatatlanul tündöklővé és csodálatossá teszi. A manufakturális készítés, amely a mai robotok uralta világban unikum, és sokak számára, míg nem látják kézzelfoghatóan Herenden, ugyancsak megfoghatatlan. Az időtlenség! Az érzés, melyet kivált, ha ránézünk.

 

Kiállításunkon 4+1 dimenziót kínálunk Önöknek. A tárlat gerincét a Herendi Porcelánmanufaktúra elmúlt évtizedeinek legsikeresebb plakátjai, hirdetései, kreatív anyagai adják. Plakátok, két dimenzióban. Tárlatunkkal igyekeztünk átfogó képet adni a változásokról. Láthatóak itt díjnyertes megjelenések, épp úgy, mint eddig a nagyközönség számára egyáltalán nem látható kreatív anyagok egyaránt. Hiszen minden évben egy vizuális megjelenéssel vagyunk jelen kiadványokban, de olykor több ígéretes is készül, melyekből most ugyancsak válogattunk Önöknek. De a kiállítást kiegészítik az adott plakáthoz vizuálisan, vagy épp hangulatban különlegesen válogatott porcelán tárgyak is. Tárgyak, három dimenzióban. A plakátok is, és a tárgyak is egyben átívelnek több évtizedet – sőt, ha belegondolunk a Manufaktúra 191 éves történelmét is -, így az idő, mint negyedik dimenzió is relevánssá válik. A plusz dimenzió pedig a Herendimenzió!

Plakátjainkat első ízben mutatjuk be Herenden kívüli helyszínen. A kiállítás különlegességét ezentúl az is emeli, hogy speciális, gondosan válogatott porcelán anyag és ötletek egészítik ki.

Fogadják szeretettel, és köszöntjük Önöket a Herendimenzióban!

Herend, 2017. november 22.