Egészségműveltségi városi vetélkedő a szombathelyi középiskolások 10. évfolyamának.

A vetélkedő egyik részeleme annak a komplex egészségnevelési programsorozatnak, amely a város óvodásai, általános és középiskolásai részére került kidolgozásra, legfőbb célja pedig, hogy az egészségtudatos magatartás folyamatosan beépüljön a gyermekek mindennapjaiba. A Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének védőnői szolgálata olyan komplex egészségfejlesztési tervet állított össze, amely egymásra épülő, egymást erősítő programokat tartalmaz, korosztályokon átívelő, ugyanakkor mindig az adott életkori fordulópontokon jelentkező problémákra, rizikókra reflektál, előadások, interaktív foglalkozások, játékok, szemléltető eszközök, drámapedagógia eszközrendszerével. Mindezek a hagyományos, közvetlen, iskolai tanórai keretek mellett nagy volumenű, városi rendezvényeken is megjelennek.

A 2017. április 27-én megrendezésre kerülő vetélkedő célja: megszólítani a diákokat, hogy a korábbi programélményeik osztályfőnöki, védőnői egészségfejlesztések, valamint egy előzetesen kiadott tájékoztató anyag alapján tudásukat, képességeiket játékos formában tegyék próbára. A vetélkedő során ismételten megerősítenénk a biztonságos bulizás, internethasználat, közlekedés, helyes életmód, stb. „szabályait”.

A rendezvényre előzetes jelentkezés alapján a szombathelyi középiskolák közül 10 iskola diákjai neveztek. A csapatoknak 11 izgalmas helyszínen kell egészségműveltség témaköreiben elméleti és ügyességi feladatokkal megbirkózniuk. A siker érdekében nem árt, ha tájékozottak a diákok a baleset- és bűnmegelőzés, közlekedésbiztonság, internethasználat veszélyei; egészséges életmód; újraélesztés, stroke; sport és az egészség; egészséges táplálkozás, dohányzás, fogamzásgátlás területén.

 

Program:     

08.30              Kapunyitás

09.00              Megnyitó:

- Vigné Horváth Ilona, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális GESz igazgatója

09.30-13.00   Vetélkedő

13:00              Szünet / A vetélkedő csapatok által előzetesen elkészített videók levetítése

14:00             Eredményhirdetés; a díjak átadja Dr. Puskás Tivadar Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere